Samma sak igen...

Så var jämställdhetsfrågan på tapeten idag igen, dels genom gårdagens Debatt i SVT och Kristdemokraternas ungdomspartis förbundsordförande i Svd. Vad som blir så oerhört tydligt är att det finns ett uppenbart teoretiskt kunskapsglapp när frågor som feminism och genusperspektiv diskuteras. Det viktigaste ordet att hålla i minnet är enligt mig övergripande maktstrukturer. Utifrån ett socialkonstruktionistiskt synsätt kan man förenklat sägas att vår verklighetsbild utgörs av kategoriseringar och våra egna erfarenheter och kunskaper. Detta har inte med moraliska rätt och fel att göra. Vi upplever verkligheten som vi tror att den är, svårare än så är det inte. Att sedan fullständigt missa att det finns en övergripande maktstruktur som gör det svårare för kvinnor att nå samma maktpositioner, privata, ekonomiska och politiska är för mig en gåta.

 

Vad som brukar användas som motargument i sådana frågor är vanligen individuella fall eller uppfattningen om vissa företeelser som ”normala”. Bara för beteendemönster traditionellt sett länge praktiserats betyder det inte att det är naturligt, det är snarare en konvention, ett i kulturen inlärt beteende. Det brukar även naturligtvis handla en hel del om vad man själv tycker, något som även kan kopplas samman med erfarenheter och kunskap. Det är även typiskt att sätta ett likhetstecken mellan teoretiska uttalanden och politiska utspel, något som synnerligen minskar mitt förtroende för politiska debattörer och dess kommentatorer. (visserligen är frågor som politik, ideologi och social praktik, även vetenskap tätt sammantvinnade men att avfärda teoretiska modeller på grund av politiskt tyckande, att de så att säga inte gynnar ens egna syften, är synnerligen allvarligt.)


Kommentarer
Postat av: Åberg

Väl talat. Gillar speciellt sista biten om politiska debattörer och hur man ska ha förtroende för dom. Alla politiker är ju mer eller mindre pragmatiker.

2010-01-29 @ 12:25:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0