Den som väntar på något gott....

... får vänta till världens undergång

Väntar med spänning på
en ursäkt från Israel, religionernas upphörande, dinosuriernas
återkomst och en logisk förklaring till att det går snabbare att
utbilda oljeborrare till astronauter än tvärt om i den där
undergångsfilmen armageddon...

Om fester

När jag idag satt och letade efter ett dokument fann jag en text som jag glömt att publicera, lika aktuell nu som då den skrevs. Det blir ingen midsommarfest hos oss i år tror jag.


Ibland tycker jag att det är lite konstigt. Eller annars börjar jag bara bli gammal. Om man får en inbjudan till en fest betyder ju det att man är välkommen. Samtidigt, på en annan nivå betyder ju en inbjudan att avsändaren valt att skicka ut en inbjudan för att bjuda in de personer till festen som avsändaren valt att bjuda in, dvs. mottagaren är gästen och avsändaren är värden. När gästlistan börjar bli ganska lång så brukar värden avgränsa den, detta betyder rimligtvis inte att man ogillar vissa personer som inte får en inbjudan, dock så kanske värden inte känner att det vilar på dennes lott att engagera alla som kan tänkas ingå i en umgängeskrets, det kan även tänkas att värden inte känner för att ta hand om och städa efter 30 personer. Vissa högtider i Sverige är särskilt stora och tenderar att dra åt sig fler tänkbara gäster. Exempel på dessa är: Nyårsafton, Påsk och Midsommar.

 

Nu till ett dilemma. Värden bjuder ett antal gäster och väljer på grund av ovanstående anledning att inte bjuda andra. Gäster hör av sig och undrar om de kan bjuda med sig både kända och okända personer till värdens tillställning. Om detta vore ett isolerat fall så torde det inte vara något problem, värre blir det dock när detta upprepas och enkel matematik på grundskolenivå påvisar att antalet gäster troligtvis ökar med 1-2 personer med var 4:e inbjuden.

Värden kan nu bita i ett av två sura äpplen. Det gröna sura äpplet betyder att det är ok för gästen att bjuda in fler gäster, det röda att det inte är det. I det gröna (synda)fallet resulterar det möjligen i att en del okända personer dyker upp och att det inte blir värdens ”egen” fest. Det kan även dyka upp en himla massa folk då ryktet om tillställningen snabbt sprids och fler och fler hör av sig samt en del blir sura varför de inte blev inbjudna redan från början. I fallet med det röda äpplet kanske en del väljer att inte komma på grund av att deras vänner som nekats tillträde till din fest inte har någonstans att ta vägen och man å vill vara solidarisk med dem som man känner minst lika väl och väljer att hitta på något annat. Detta kan även vara fallet i det gröna äpplet och det röda då man väljer att komma senare, inte heller så kul om man arrangerar exempelvis en nyårsfest där hälften av deltagarna dyker upp straxt före tolvslaget säkerligen med ett gäng extrapersoner som man inte bjudit in… medan värden och de få gäster som kommit i tid suttit och väntat på halva festen hela kvällen. Jag ska väl inte sura för mycket redan nu och det är naivt att tro att merparten av dem man bjudit in är sugna på att komma och att man själv inte beter sig på liknande sätt. Dock är det lite tråkigt när man försöker styra upp någonting på dagar som brukar vara ganska trista… nä det känns inte så kul att styra upp större sammankomster längre och eftersom få andra inte heller gör det nu för tiden…


OLIKA SÄTT ATT SÄGA SAKER PÅ


Koppling mellan kreativitet och psykisk ohälsa

Forskare vid Karolinska institutet har funnit ett samband mellan hög kretivitet och psykisk sjukdom i släkten. Det kan hos kreativa människor finnas en något högre risk för schizofreni och bipolär sjukdom. Se Karolinska institutets pressmeddelande.

Därför gränsar briljans med galenskap
skriver man på svts hemsida

I Rapports morgonsändning visar man bilder som associeras till kultursfären och pratar om galenskap och konstnärsmyter som kan visa sig vara sann.

Vad man INTE reflekterar över är att pressmedelandet från Karolinska institutet säger "något ökad risk" och att man inte nämner någon typ av yrkesgrupp överhuvud taget. Jag anser att politiker pesrsoner som ägnar sig åt forskning, företagare och så vidare är högkreativa personer, kanske till och med journalister...
Återigen är konstnärer som grupp utpekade som en anomalitet i media, myterna förstärks och förankras i det biologiska, en enkel svartvit lösning.

D J Ä V U L S T E C K E N

"Ronnie James Dio är död. Var gör han djävulstecknet nu någonstans? Det är här på jorden du tar emot Jesus. I helvetet är det för sent." -  Christer Åberg

Men tänk om alla tecken och symboler är produkter av den mänskliga kulturen? Hur kan en bild kopplas samman med något utanför den betydelse människan ger den? Djävulstecken, skydd mot onda ögat eller spindelmannens tecken är samma sak, är det FARLIGT att göra tecknet? Återigen denna magiska bildsyn som är sååååååååå tröttsam.

RSS 2.0