Topp Fem TJUGOHUNDRANIJO

Ett mycket innehållsrikt år för mig i fråga om presstationer relokaliseringar osv. Att rangordna sådana händelser och ställa dem mot varandra är inte det lättaste och inte heller det rättvisaste, skit samma.

 

5. Badminton. Jag och min vän Jimmy har under hösten spelat badminton. Vi är fett med mycket skitdåliga och jag är sämst men kul är det och jag hoppas på en fortsättning under 2010.

 

4. Vårt band Vanhelgd´s skiva ”Cult of Lazarus” som släpptes på franska Crematorium Records i december 2008 återsläpptes på vinyl av amerikanska Nuclear War Now! I en mycket fin utgåva. Detta känns som det mest uppskattade släpp jag medverkat på och jag har svarat på fler intervjuer år 2009 än någonsin tidigare (typ 5-6 stycken ha ha men vissa har varit Stora).

 

3. Plats nummer tre går till 2009 års Nuclear War Now! Fest i Berlin. Jag och mina två färdkamrater tog en weekend på ett utomordentligt lyxigt (super ironi) hostel och spenderade 4 dagar och en massa pengar på mat, musik och Weissbier. Synnerligen lyckad kombination som ledde till fest med polacker och eskalerade i en närmare bekantskap med ett gäng mycket trevliga greker. Det hände så mycket roliga sakosaureier att den resan inte med rättvisa kan beskrivas närmare här.

 

2. Näst bäst… att hyra ett hus! Vi har hunnit bo här precis en månad när detta skrivs, vilket faktiskt inte är så länge. Ändå känns det helt rätt. Visst det finns alltid ett gäng företeelser att diskreditera vid en relokalisering av denna art men det är så lugnt och tyst och stort. Jag har även lyckats ordna det så att jag nu har en ateljé hemma vilket är mycket mycket fördelaktigt. Man kan arbeta med diverse projekt när man känner för det och de finns alltid nära till hands. Det bästa med flytten är dock att slippa grannar.

 

1. Det absolut bästa med år 2009 var ändå att jag fick in min D-uppsats i tid, att den blev hyfsat ok och att jag fick betyget VG på den! Efter att ha gjort C-uppsatsen och fått igenom den i början av året var det bara att starta om på nytt. Ämnet blev en fortsättning på c-uppsatsens färgtema fast nu utifrån manligt och kvinnligt. Såhär i efterhand känns den väldigt bristfällig på många sätt men det betyder ju samtidigt att jag lärt mig något och fortsätter att göra det. Att sätta igång och läsa konstvetenskap år 2007 var nog det vettigaste jag gjort på många år. Jag bröt ett riktigt trist mönster och tog ett viktigt och lärorikt steg som nådde sin topp i och med D-uppsatsen. Nackdelen är att jag nu endast har en läskurs kvar att tenta av, sen är ämnet fullbordat vid Linköpings Universitet. Beviset finns här

 

Inget av detta skulle dock varit möjligt/fungerat likabra utan min älskades stöd och hjälp, tack för ännu ett år Maria.

 

Bubblare: Att min C-uppsats gick igenom. Att Carina Milde köpt en tavla som jag skänkt till Barndiabetesfondens konstauktion som Karin styrt upp. Att jag fick se Dyers eve live med Metallica på Sonisphere. Att jag fick en Sonisphere-biljett för nästa år med Iron Maiden som huvudband betald av min sambo i julklapp. Att jag spelat ett par riktigt roliga partier risk. Att vi bytt replokal. Att min Close-up samling är komplett. Förstadagen på Sonisphere var en riktig höjdare. Att mjölby porslinsrävvsmuseeums samlingar ökat lavinartat. Att jag gjort två nya tattoos. Att vi spelat in en juste Vanhelgd demo. Att M. Frisk kassetten äntligen kom ut. Att the Jam Sessions platta hamnade på correns topplista för bästa skivor under 2000-talets första decenium. Min kusins 40-årsfest var en dunderhit, vem kan inte ha kul när man har skidkläder på sig i 27-graders värme och festar med sina kusiner, syster och sambo? Claes Fahlgens vernissagefest var mycket trevlig och likaså Martin Frids 30-årskals. Oskarssons nyårskalas var en formidabel succé så även Nero och tessas kalas samt Tove och Stolts påskfest med kubb i strålande solsken. Att jag och min sambo var på en mycket trevlig resa i Kolmården, surikater är världens näst näst bästa djur.

 

Gästbloggerskans topplista 2009

5. Sitta bakom gardiner

4. Pingisboll bakom gardin

3. Springa mellan fönstren i mitt nya hus

2. Sova bakom gardin eller sova ” i vägen”

1. Mat som ligger i gelé. Alla vet det ändå är det så få som bjuder på detta, skärpning inför 2010!


Julen - en kommersiell högtid

Alla vet om det - ändå så fortsätter bytet av pengar genom inhandlandet av varor, varav merparten vi säkerligen inte behöver. Att julen idag skulle ha någon form av kulturell betydelse för de flesta annat än den kommersiella och den familjära råder det knappast något tvivel om i ett så sekulariserat sammhälle som det svenska. Måste vi ha en ursäkt att umgås baserad på en urvattnad religös konstuktion som nu förfogas över av det kapitalistika maskineriet? Mys och stämning i all ära men vilka gudar är det vi egentligen offrar till under denna "högtid" och vilka ritualer är det vi följer? Knappast de religösa iallafall.

Exempel på några märkliga och slösaktiga beteenden/ritualer förknippade med Jul:
Köpa diverse elektroniska ersättningsprylar för levande ljus i rött och vitt som står på i tid och otid och förbrukar ström i en årstid då el är en bristvara.

Åka bil i pissdåligtväder till de kommersiella gudarnas tempel för att mot betalning erhålla gåvor vi förmodar att andra vill ha (men nödvändigtvis inte behöver).

Slå in dessa gåvor i mängder av tryckt omslagspapper som sedan hamnar på sopberget. (om jag inte minns fel sålde enbart ullared en sisådär 1,5 miljoner meter omslagspapper i ett avsnitt)

Låtsas bli glada för fullständigt onödiga gåvor som blir liggande i ett förråd till nästa gång du flyttar eller som slängs när du dör för ingen vill ha använda saker även om de är oanvända.

Äta en massa likadan mat som vi klagar över att vi ätit i en månad och inte längre tycker är så gott, äta en massa godis och dricka en massa alkohol för att sedan klaga på att vi är för feta vilket resulterar i att vi vill lägga pengar på märkliga träningsredskap som vi ändå inte kommer använda.

Men vi skänker ju så mycket till andra under denna tid! JA, om "skänker" och "tänker på andra" betyder att med pengar köpa oss fria från dåligt samvete och med hjälp av diverse gåvobevis stärka våran person inför andra och oss själva är det det sant.

Vill jag avskaffa julen? Inte säkert, det kan dock vara på sin plats att ifrågasätta de institutioner och beteendemönster som underbygger den kommersiella maskin som resulterar i julklappsångest, överkonsumtion/produktion, märkliga sociala krav och masshysteri. Bara för att en företeelse är är djupt integrerat i ett system behöver det varken betyda att den är naturlig, önskvärd eller av godo. Argument som "Men så är det" och "Så har det ju alltid varit" är helt enkelt inte hållbara argument.

Kvällsmatsrätt, Filmjölk a´la Eddé

Idag bjuder kvittermaskinen på ett traditionellt kvällsmatstips. Receptet har anor så långt tillbaka som till 1980-talets mitt. Kvittermaskinen kan dock inte ta åt sig äran för denna syrliga och läskande anrättning som skapats av Edde.*

Du behöver:
Ostbågar, dessa bör för bästa resultat luftas i 20-30 timmar innan förtäring, gäller även om de skall förtäras råa.
Filmjölk
Skål (svart och vit)
Sked
Händer, för bästa resultat varken fler eller färre än två. Försök har gjorts med en hand vilket lett till avsevärt förlängd handläggningstid dock bör påpekas att resultatet är i det närmaste identiskt.
Bord

Gör såhär:
Placera skålen på bordet
Lägg i filmjölk i skålen
Lägg de förluftade ostbågarna i skälen i filmjölk med hjälp av dina händer (se ovan)
Servera med sked

Slut

 

* Uppmärksamma läsare kanske även känner till honom som en av skaparna eller till och med huvudpersonen bakom mjölk och ostbågar, här är dock historikerna något oense och mer forskning vore av stort intresse.

Today offers twittering machine of a traditional evening attracted tips. The recipe dates back as far back as the mid-1980s. Twittering machine can not take credit for this tart and refreshing dish created by Edde .*

You will need:
Cheese puffs, these should be for best results, aerate for 20-30 hours before eating, even if they are to be consumed raw.
Curdled
Cabbage (black and white)
Spoon
Happens, the best results either more or fewer than two. Attempts have been made with a hand which resulted in significantly prolonged procedures, however, be noted that the results are almost identical.
Table

Do this:
Place the bowl on the table
Add the sour milk in the bowl
Add the förluftade Cheese puffs in the grounds of curdled milk using your hands (see above)
Serve with spoon

End

* Please note readers may also know him as one of the creators, or even the main person behind the Milk and Cheese puffs, here is something historians disagree, and more research would be of great interest.

Supreme translation by Google

Rymdvarelser och retorik

Idag sitter jag och jobbar igen sånt som jag missat i skolan på grund av en Berlinvistelse. Jag läser Medie och kommunikationsvetenskap och har således en lärarkår som rimligtvis torde vara experter inom flertalet kommunikationsområden vilket även denna text bevisar:

”Till seminariet 12 november ska ni läsa och analysera en debattext och ett reportage. Debattexten är Torbjörn Tännsjös och Claudio M Tamburrinis artikel ”Lika bra att nu tillåta doping i elitidrotten”, från Dagens Nyheters debattsida 8/8 2008, och reportaget Jesper Huors text ”Boktjuven som svek alla – och sig själv”, från tidningen Vi september 2008. Båda texterna finner ni i universitetsbibliotekets databas Presstext (klicka på ”databaser” och ”fulltextsamlingar”, logga in med LiU-ID om ni inte söker direkt på bibliotekets datorer).

Också här gäller det att undersöka den retoriska situationen och vilka typer av stilfigurer som används. Utöver detta ska ni analysera debattexten utifrån argumentationsanalysens och retorikens dispositionsprinciper (påstående, belägg, exordium, narratio etc), och reportagetexten med hjälp av Bengt Nermans dramatiska metod (enligt stencilen som delades ut på föreläsningen, samt retorikens principer för hur texten skapar trovärdighet och dramatik).

En övergripande fråga till båda texter är hur de skapar trovärdighet. I analysen av Tännsjös och Tamburrinis text bör fokus ligga på hur de lägger upp argumentationen och hur de själva framträder i texten. Frågor till reportaget kan vara vilken bild Huor ger av scenen och personerna. Vilka roller får aktörerna, vad får de säga och göra och hur får de se ut? Hur ställer sig Huor till det han beskriver? Finns det någon systematik bakom hur Huor regisserar textens drama?

Inför seminariet arbetar ni med texterna två och två. Vid seminarietillfället ska ni lämna in en två sidors sammanfattning av era iakttagelser. På seminariet diskuterar vi texterna i helgrupp.”

Det är speciellt delen som berör Bengt Nermans dramatiska metod som jag finner tydlig och förstålig då jag tittar på den utdelade stencilen:

 

 

Pedagogik och kommunikation på hög(skole?) nivå!?

Här är en bild som följde med rymdfarkosten Pioneer 10 och var tänkt att förklara för en eventuell rymdvarelse om vem som skickat iväg farkosten och varifrån den kom.

 

Konstvetaren Ernest Gombrich (inte min absolut bästa vän i ämnet men han har en del poänger) påtalade dock vissa problem som Nasa missat när de skapat bilden. Gombrich menade att ingen rymdvarelse kommer förstå bilden (om de skulle ha ögon som fungerar som våra) då ett meddelanden kräver att dess tecken etablerats. Hur ska rymdvarelser förstå att det är människor(som de förmodligen aldrig sett) som är avbildade? Gombrich bästa synpunkt tycker jag dock är den att pilen som pekar ut farkostens resa kräver en kultur som har haft pilar (vapnet) och sedan etablerat en stilisering av detta som en rikningsmarkör. Jag kan inte undgå att finna en intertextualitet mellan Nasas bild och illustrationen av Bengt Nermans dramatiska metod.


Felrätt


Gör såhär:
Gå till butiken
Titta på bilderna på maten som ska finnas i förpackningen
Köp en som verkar och ser god ut
Kom hem öppna värm i micron och inse att du blivit lurad.
Moussakan får 16 av 100 möjliga grillade potatistärningar

Kidnappad och tvångsförflyttad

Jag har de senaste veckorna varit upptagen med att relokalisera de försvunna föremål som jag nämnde i min senaste artikel, därav har inte mycket skrivande blivit gjort. I dessa tider går man aldrig säker. Sedan jag skrev sist försvann ännu fler saker och tillslut var jag ensam kvar så jag lade mig i en gaderob och skrek tills hon och han kom och hämtade mig. Jag åkte bil, vilket är det tråkigaste som finns så jag protesterade högljutt till ingen nytta. Jag lade mig sedan under en sorts hylla i ett hus som jag blev insläpad i. Eftersom det inte verkade så kul där låg jag och väntade i 6-7 timmar på att vi skulle åka igen, vilket vi inte gjorde så då kollade jag runt lite istället. Sen hittade jag alla grejor, de var instoppade i ett nytt och större hus som är närmare marken än det förra. Tydligen är det meningen att vi ska bo här för vi har alla grejer här. Jag har nämligen hittat nästan allt som försvunnit! Varför gör man inte mat med bara gelé? Bitar är ju inte hälften så gott.

- Nossi


Vikinga attack mot by!

Onda vikingar kidnappade på torsdagen 10 människor i södra Östergötland, de flesta skolbarn, i ett område där vänsterrebeller brukar operera. Två av de kidnappade släpptes kort därpå.

Enligt en talesman för polisen hade ett "vikingagäng" gjort en räd mot en by i Östergötland. Området är ett känt fäste för lajvare, men om denna grupp låg bakom aktionen vill polisen inte säga till kvittermaskinen.

Det fanns inte heller något känt samband med den uppmärksammade massakern på Mindanao i november. Den ägde rum i provinsen Maguindanao, som inte gränsar till Östergötland.


RSS 2.0