Julen - en kommersiell högtid

Alla vet om det - ändå så fortsätter bytet av pengar genom inhandlandet av varor, varav merparten vi säkerligen inte behöver. Att julen idag skulle ha någon form av kulturell betydelse för de flesta annat än den kommersiella och den familjära råder det knappast något tvivel om i ett så sekulariserat sammhälle som det svenska. Måste vi ha en ursäkt att umgås baserad på en urvattnad religös konstuktion som nu förfogas över av det kapitalistika maskineriet? Mys och stämning i all ära men vilka gudar är det vi egentligen offrar till under denna "högtid" och vilka ritualer är det vi följer? Knappast de religösa iallafall.

Exempel på några märkliga och slösaktiga beteenden/ritualer förknippade med Jul:
Köpa diverse elektroniska ersättningsprylar för levande ljus i rött och vitt som står på i tid och otid och förbrukar ström i en årstid då el är en bristvara.

Åka bil i pissdåligtväder till de kommersiella gudarnas tempel för att mot betalning erhålla gåvor vi förmodar att andra vill ha (men nödvändigtvis inte behöver).

Slå in dessa gåvor i mängder av tryckt omslagspapper som sedan hamnar på sopberget. (om jag inte minns fel sålde enbart ullared en sisådär 1,5 miljoner meter omslagspapper i ett avsnitt)

Låtsas bli glada för fullständigt onödiga gåvor som blir liggande i ett förråd till nästa gång du flyttar eller som slängs när du dör för ingen vill ha använda saker även om de är oanvända.

Äta en massa likadan mat som vi klagar över att vi ätit i en månad och inte längre tycker är så gott, äta en massa godis och dricka en massa alkohol för att sedan klaga på att vi är för feta vilket resulterar i att vi vill lägga pengar på märkliga träningsredskap som vi ändå inte kommer använda.

Men vi skänker ju så mycket till andra under denna tid! JA, om "skänker" och "tänker på andra" betyder att med pengar köpa oss fria från dåligt samvete och med hjälp av diverse gåvobevis stärka våran person inför andra och oss själva är det det sant.

Vill jag avskaffa julen? Inte säkert, det kan dock vara på sin plats att ifrågasätta de institutioner och beteendemönster som underbygger den kommersiella maskin som resulterar i julklappsångest, överkonsumtion/produktion, märkliga sociala krav och masshysteri. Bara för att en företeelse är är djupt integrerat i ett system behöver det varken betyda att den är naturlig, önskvärd eller av godo. Argument som "Men så är det" och "Så har det ju alltid varit" är helt enkelt inte hållbara argument.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0