HEALLOWEEEEEEN

Jag ska klä ut mig till en vanlig människa och lura mig in i verkligheten!

REALISM på Mjölby porslinsrävsmuseeum!

I helgen är det vernissage och invigning för Mjölby porslinsrävsmuseeums nya realismavdelning. Huvudnumret är den nyinköpta oglaserade liggande porslinsräven av okänt ursprung som här visas exklusivt för kvittermaskinens läsare.

Mjölby porslinsrävsmusseum inviger idag, fredagen den 30/10 2009 den nya avdelningen med 1900-tals realism. Paradnummret är den bedårande "liggande räv" som även är ett nytillslott i museets samlingar. Kvittermaskinen kan som första nättidning erbjuda en exklusiv förhadstitt på artefakten och ett unikt bildspecial.
- Vi har denna gång valt att rikta oss till den delen av vår publik som efterlyst rävar som ser ut som riktiga rävar säger museechefen Mattias Frisk till kvittermaskinen. Det har den senaste tiden stormat en hel del kring Mjölby proslinsrävsmuseeums ledning och Frisk anser att nyförvärvet av "liggande räv" tydligt påvisar att han inte låter sin egen smak styra över museets inköp. - Jag har tagit till mig kritiken som framförts både internt och i media även om jag många gånger anser den vara obefogad och vågar tillstå att Mjölby porslinsrävsmusseum ytterligare har befäst sin position som Mjölbys främsta museem för miniatyrrävar i porslin, trä och glas. - Jag är mycket stolt att vi nu kan visa vår nya realismavdelning och förväntar mig en anstormning av besökare den närmaste månaden fortsätter Frisk.

Kvittermaskinens reporter kan inte annat än hålla med museechefen och ser fram emot en spännade vinter på Mjölby porslinsrävsmuseeum. Frisk låter även meddela att en relokalisering av museets samlingar kan vara på gång. - Vi har inlett förhandlingar om en eventuell flytt till nya lokaler av verksamheten och kan innom kort ge besked vart det tar vägen, säger Frisk kryptisk men vägrar att kommentera närmare.Fler artiklar om Mjölby prorslinsrävsmuseeum hittar du här här här och här


Byggtips och Allmänt meddelande till människor i hyreshus

Hur enfaldiga kan människor vara? Jag tycker visserligen att det är roligt när människor är olika och tycker om olika saker, men en sort och ett sätt har jag alltid haft lite svårt för, de som inte kan låta andra vara ifred, det vill säga folk vars världsuppfattning slutar de är deras fingrar slutar och inte förmår att tänka en millimeter utanför deras egen bubbla. Jag skulle härmed vilja informera er om en sak, om ni nu förstår att det är er jag riktar mig till,

 

DET FINNS ANDRA MÄNNISKOR ÄN NI I HYRESHUS!

Hyreshus betyder inte att man hyr ett hus själv, de flesta människor förstår att hyreshus är ett vanligt ord för ett hus som personer lånar en LÄGENHET i. (Den konventionella, eller föredragna läsningen av tecknet hyreshus). För en lägenhet måste man betala pengar. En stor del av människorna i Sverige får pengar genom jobb eller arbeten. För att arbeta åker många personer till ett hus som kallas för arbetsplats. Många personer börjar arbeta tidigt på morgonen. När man börjar arbetar tidigt på morgonen är det bra om man kan gå och lägga sig tidigt och sedan sova i ungefär 8 timmar. Det finns regler i hyreshus. Man får inte skrika och gapa eller föra oväsen efter klockan har blivit 10 på kvällen och det gäller hela natten och faktiskt en stund på morgonen med! Om man bor i ett hyreshus och kommer hem sent på kvällen så måste man smyga, och viska! Annars så kanske någon får veta vad för en hemlis du pratar om eller vaknar och inte kan somna om. Om man jobbar som riddare kan det vara bra att byta om på jobbet. Om man kommer hem till sin lägenhet med riddarrustning sent på natten och gapar och har på sig träskor vaknar de som bor i hyreshuset. Om man råkar störa andra kan man skynda sig att gå och lägga sig, eller i alla fall smyga och viska, inte skrika och diska! Om du inte är tyst på natten kommer demoner från helvetets alla kretsar och äter din själ samtidigt som de skär på din mamma med knivar!

 

Nattarbetande Whitetrashfamiljer med hottad volvokombi får 10.000 år i skärselden av en miljard evigheter.

 

BYGGTIPS!

Nu till en helt annan fråga. Genom enkel logik har jag kommit fram till följande häpnadsväckande fakta. Människor hörde sämre förut! Hyreshuset vi bor i byggdes mellan 1972-75. De som formgav och planerade det både praktiskt och estetiskt var då troligtvis i 40-50 års åldern och med stor sannolikhet män. I vilket fall som helst är de ansvariga för en ärkekatastrof. Saker att tänka på när man bygger hus, kvittermaskinen tipsar och påvisar att människor hade sämre hörsel förr:

Bygg inte hus som består av plåtbitar som nästan blåser bort och slamrar mot väggarna i vinden.

 

Bygg inte hus i plåt som låter som nedstämd speldosa när det regnar på det.

 

Bygg inte hus där vardagsrum och sovrum är direkt angränsande till varandra, alla människor i en lägenhet går inte och lägger sig samtidigt därför kan det vara bra om en person kan gå och lägga sig utan att höra TV-n som den andre personen tittar på till exempel. Detta har även konsekvenser för hur mycket man hör av grannars TV.

 

Bygg inte hus med alla balkonger ihopklumpade på mitten utan sprid ut dem så mycket som möjligt så slipper man åtminstone höra grannens konversation i lägenheten bredvid.

 

Ett fläktsystem som bygger på att en gigantisk motor fästs på taket och ska suga ut all luft ur hela huset är ingen bra ide. Dels betyder det för dem som bor längst upp i huset närmast fläktmotorn att de tror att de befinner sig i maskinrummet på ett kryssningsfartyg eller att ryska spionplan cirkulerar över huset. Dels betyder det att utsuget i köksfläkten är obefintligt för alla utom dem som bor längst upp närmast fläktmotorn.

 

Ett visst bostadsområde i en stad som är väldigt medel får (betyget) gärna jämnas med marken.

 


Mattips 2 - Korvrätt

Syfte:
Om du inte hunnit att köpa tacos innan fredakvällen är det förmodligen försent då alla äter tacos på fredagkvällar men misströsta ej, kvittermaskinen tipsar om en festlig fredagsmys rätt!

Frågeställning:
Hur gör man då denna korvrätt?

Teori och metod:
Korvrätt 1 pers
Du behöver:
4 st korvar ca 1,5 cm tjocka och 12 cm långa
4 st bröd, typ "korvbröd" säljs hos värlsorterade livsmedelsbutiker
Tomtketchup
Spis med inkopplad el (om du inte har el inkopplad kontakta en elektriker eller hdin hyresvärd)
Bortplockningsverktyg
Stekpanna
Fläkt ( denna rätt kan osa relativt mycket då kan det vara bra att ha en fungerande fläkt som samlar in os)
Fett ( fett som man använder i matlagning, att bara vara fet hjälper inte)
Tallrik med plats för 4 st bröd av modell "korvbröd" om du är osäker på om din tallrik är annpassad för "korvbröd tag med den til din lokala tallrikshandlare och fråga)


Lägg korvarna i fett på stekpannnan och stäl steckpanennan på en platta som är jäätevar samt sätt igång fläkten. När du glömt bort korvarna i 10 minuter är de klara kom ihåg dem då och plocka bort dem  från stekpannan med ett bortplockningsverktyg. Placer 4 st bröd på en tallrik och lägg korvarna i var och ett av dem. Det finns vanligtvis en förberedd skåra i korvbröd som det är meningen att korven skall ligga i sök på brödets långsida.
Häll ketchup på korven ca 2 linjer (se bild) KLART!Slutsats: Korvrätt är en helt ok rätt men lämpar sig främst för mindre middagar och omges inte av den aura av fredagsmys som exempelvis tacos gör. Dock är dett helt klart en scoial konstruktion, i en anna kultur kan exemplevis korv mycket vääl mqarknadsförts som en mycket mer fredagsmysig rätt än tacos som på grund avsin faärgrikedom kan upplevas som sprallig och barnslig. Korvrätt får betyget Peter Dahl på en skala ifrån H.R Gieger till Mark Rothko.

Recepttips!

Såhär i mitten av veckan kan det vara svårt att koma på något att äta men oroa er inte kära läsare, kvittermaskinen ger er vägledning i köket! Idag tänkte jag tipsa om en enkel rätt som passar de flesta. En sorts pastarätt med grönsaker:

Kvittermaskinens pastarätt med grönsaker
Du behöver:
Spis med tillhörande el
Vatten
Kastrull
Salt
Peppar
Egna tomatplantor på balkongen (obs dessa måste vara kompletta och kräver flera månaders skötsel innan skörd)
Gaffel
bregott
Makaroner
Skål
Riven ost

Sätt en platta som passar kastrullen på högsta värmen. Häll sedan i en massa vatten och makaroner i en kastrull och ställ den på plattan. När det kokar över: lyft kastrullen, sänk värmen till halva och släng i smör. När du glömt bort att du lagar mat för att du packat skivor eller liknande har vattnet nästan kokat bort och makaronerna är färdiga. Släng i en näve tomater och häll på lite riven ost. Klart!IN ENLISH! Brought to you by google translatverktygsöversättargrej


This is how in the middle of the week can be difficult to coma on something to eat but do not worry dear readers, twittering machine will give you guidance in the kitchen! Today I intend to tell a simple dish that fits most. A kind of pasta dish with vegetables:

Twittering machine pasta dish with vegetables
You will need:
Cooker with associated electricity
Water
Saucepan
Salt
Pepper
Own tomato plants on the balcony (note these must be complete and requires several months of care before harvest)
Fork
Bregott
Macaroni
Cheers
Grated cheese

Put a plate that fits the pan on high heat. Then pour in a lot of water and macaroni in a saucepan and set it on the plate. When it boils over: lift the saucepan, lower the heat to half and toss in butter. When you forget that you're cooking for you packed discs or similar water has almost boiled away and the macaroni is ready. Throw in a handful of tomatoes and pour on a little grated cheese. Done!

Gårdagens Outfit 20/10 2009

Igår hade jag på mig kläder och sånt:
Jeans
T-shirt
Luvtröja
Keps
Varma skor
Brun jacka
Strumpor
Boxershorts
Hud
Plast runt min nytattuerade arm
Hår
Lite lite skäggstubb
Fräknar
Gula tänder
Tandkräm i mungipan
Ojämt avklippta naglar
2 år gammal och halvkaputt mobiltelefon
Nycklar till diverse lokaler och fordon
Ett 5 gram för tungt paket
Ett paket cigaretter
2 st tändare
1 packet tuggummi
Plånbok
gamla kvitton som ligger och dräller här och var
reflex

Recension och POSTEN

Posten har en bra prissättning som är logisk om man vill tjäna pengar på typ ingenting. Postens portotabell är enligt följande:

Vikt högst

Gram

Europa

Utanför Europa

Pris

Pris

 

20

12:00

12:00

100

22:00

26:00

250

44:00

55:00

500

75:00

85:00

1 000

140:00

170:00

2 000

220:00

265:00

 

Det kan ju verka rimligt men om man jämför det med vad man egentligen betalar för så är det helt vansinnigt. Låt oss säga att jag vill skicka 3 saker som tillsammans väger 600 gram, exempelvis 250 + 250 + 100gram). Det kostar då 140: - att skicka dem i ETT paket men endast 110: - att skicka dem i TRE paket!  Jag tycker att det borde vara som så att man betalar för det man köper. Det borde vara en grundavgift , exempelvis 12 :- , och sedan kostar det mer per gram helt enkelt. Det är faktiskt inte så konstigt. Om man köper smågodis eller frukt betalar man ju inte 77:- upp till ett halvt hekto och 140:- ifall du råkar lägga i en bit för mycket. Varför gör då Posten så? Jag tror att de helt enkelt är smarta, de är troligtvis marknadsledande då de har monopol på att skicka brev och kan således ta de priser de känner för och har kommit på att de nästan kan dubbla priset ifall det sticker över med ett enda ynka gram. Jag tror att Posten en gång har ägt aktier i ett företag som tillverkar CD skivor och bestämt att LP skivor blir skrymmande i storlek och då de väger precis över 500 gram förpackade och klara har man valt att sätta en maxgräns vid 500 istället för vad som kanske vore mer lämpligt och realistiskt 750 gram. Varför skriver jag då detta? Självklart har jag inget egentligt egenintresse i ämnet. Men jag skulle skicka en Vanhelgd LP till Nederländerna och traskade glatt ned till Posten på ICA idag. Vanhelgd LP :n väger 505 gram förpackad och klar då kostar den 140:- att skicka + 12:- för att det är ett stort paket. Jag struntade då i att skicka det åkte till en affär som har  överskott av militärgrejer och annat skräp och köpte en  våg för 120 :- . Sedan åkte jag och hälsade  på min mormor och spelade vändåtta med henne och hennes syster i nån timme. JAg förlorade alla gånger utom en och sen skjutsade jag hem min mormors syster och åkte hem och vägde upp 5 gram kartong för att se hur mycket jag skulle klippa bort från paktet jag skulle skicka. Min mormor och hennes syster får betyget räv på en skala på hunddjur jag vet om.

Såhär mycket är 5 gram kartong alltså nästan ingenting, det kostr 65 kr att skicka.
Tändsticksask med helikoptermotiv är endast till för att visa på kartongens storlek.


Dagens jävla outfit 091018

Gamla fula urblekta och trasiga kammobyxor fån Ö&B. Slitna vita strumper från Skänninge marken, Svart keps, vinterskor från skopunkten, dålig rosa/orangefläckig hy, Cephalic Carnage munktröja, oklädsam bakfylla och Retaliation t-shirt. JAg har pratat med trummisen i Chepalic Carnage och jag känner några som har delat loge med dem. Jag vet vilka de maskerade männen i Retaliation är. Jävla skit dag.

 

Översatt med Googles översättingsverktyg till engelska:

Old ugly faded and torn kammobyxor ye E & B. Worn white socks from scanning the ground, black cap, winter shoes from skopunkten, bad pink / orange mottled skin, Cephalic Carnage monk shirt, oklädsam hangover and Retaliation t-shirt. I've talked to the drummer in Chepalic Carnage and I know some who have shared the barn with them. I know who the masked men of Retaliation is. Holy shit day.


Dagens outfit 17/10 2009 + Recension


Idag plockade jag ihop en snygg outfit bestående av kritstrecksrandiga skor från Converse, Blå jeans och svarta strumpor(av olika sort och storlek) från skänninge marken. Gula tänder från mina föräldrar i kombination med kaffe från Gusto och ciggaretter från nåt barnarbetseplantage i sydamerika. Till detta några flashiga tattueringar och en ful keps för att dölja min page/undercut frisyr från 1992. Som krona på verket, en retrodoftande men ny t-shirt från Åtvidabergsgänget MAIM som spelar en osalig blandning av främst gammal autopsydoftande döds men även lite stänk av nyare slakt. För ett par helger sedan hade jag nöjet att bevista en tillställning där dessa Maim framförde en rad egenhändigt komponerade bitar och två stycken av orkestrarna Autopsy (Ridden with desise) och Bastard Priest (Hammer of destruction). Av Maims egna alster tyckte jag nog att Envy the dead var den vackraste men det kan ha påverkats av att just denna bit har smekt mina öron flest gånger och således har en starkare igenkänning för den uppstått än från Maims övriga alster. Jag köpte tröjan direkt från Maim och skalade på så sätt bort en rad profitsugna modebutiker som kunde tjänat pengar på att förmedla tröjan till mig. Orkestern Kongh spelade även på den orientaliska tilställningen. Kongh spelada sina bitar så högt att jag hörde dem i flera dagar efteråt. Jag hade provsmakat ett betydande antal Hoegaarden, Tuborg och Falcon under kvällen samt även en Weienstephaner vilket ledde till att jag kände mig lite snurrig och ofokuserad under kvällen och på vägen hem.

Hoegaarden är en lättdrucken weissber med jästfällning på den ljusa sidan som har en aningen fruktig smak. Bismaken består av asfalt regn och förvirring samt även en antydan av bitter magsaft kan uppstå efter ihärdigt inmundigande.
Hoegaarden får betyget Severed Survival på en skala från Shitfun till Mental funeral.

Korkade vita män

Idag på vägen till godisaffären stötte jag på en metafor för en företeelse i den samtida västvärlden. En man i 50-årsålder hade parkerat sin svartblänkande bil vid en sopstation där han tryckte ned sopor förpackade i en för stor påse för nedkastets diameter vilket ledde till att delar av innehållet landade på gatan istället. Bakom mannens bil, som blockerade vägen på den lilla parkeringsplatsen stod en annan fin silvermetallic bil igång och väntade på att mannen skulle bli klar så att denne kunde åka in och parkera sin bil. Den silvermetallicfärgade bilen kunde lika gärna backat en meter och kört in i och parkerat 2 meter bort MEN det var enkelriktat där tror jag. Efter att jag gått en bit (ca 2 min) så åker den svartblänkande bilen, dvs. mannen som dumpade sopor, 2 meter och parkerar varpå den silvermetallicfärgade bilen kan åka in och parkera. Människor är dumma på flera sätt.

Silverbilen får betyget smart och ekonomisk, den svarta får betyget smart och alert och renlig.


Dagens outfit 16/10 2009


Strumpor från Skänninge marken i en skön vitgråbrun ton. Kritstrecksrandiga skor från Converse, 2004 års modell. Ett fräckt nitbälte från Carlings och katt-tattuering från The Jam Session utförd av Red Line Tattoo. Som kronan på verket en sliten gammal punk/hc tröja med det eminenta gruppen Section 8. Jag känner faktiskt flera i den gruppen. Många har varit med i den som är från Skänninge där Skänninge marken är. Den som jag känner bäst från Skänninge som varit med i Section 8 är med i Vanhelgd som är mitt band. När vi repar så pratar jag ibland med honom, han verkar kool och häftig.

Ny porslinsräv i trä på plats vid Mjölby Porslinsrävmuseeum


Det var igår vid 14-tiden som försändelsen i form av ett paket levererades till Mjölby Porslinsrävsmuseeums huvudkontor i västra Mjölby.
- Vi var mycket spända och uppspelta när packetet togs emot och forslades in i museets hjärta säger museechefen Mattias Frisk till Kvittermaskinens utsände reporter. Mjölby Porslinsrävsmuseeum etablerades redan i februari 2009 och har sedan dess växt kollosalt och innefattar nu även en alldeles äkta träräv från Borås.
- Räven köptes in då vi insåg att det fanns en lucka i vår samling att täcka in menar Frisk. På frågan om det finns några andra bakomliggande faktorer till inköpet ler Frisk lite snett och suckar.
-Jag kan inte kommentera detta ingående men jag förmodar att du tänker på de anklagelser som riktats mot mig om att jag skulle låta min egen smak styra inköpen till museet. Detta är något som jag anser är både befängt och ett hån mot mitt yrkesutövande som museechef repelerar Frisk. En sak står dock klar; Mjölby Porslinsrävsmuseeum anseende har ökat lavinartat och befinner sig nu i en topposition innom porslinsrävsvärlden i hela kommunen och att vi knappast lär ha hört det sista angående de inre stridigheterna på museet!


Samtidigt som museet firar sitt nyförvärv rasar en inre strid bakom den
finputsade fasaden.Dagens Outfit!

Då jag konstaterat att mode är det nya svarta* i bloogosfären måste en hypad newsblogg som kvittermaskinen sjävfallet haka på flowet. Jag kommer därför sporadiskt att diskutera inne och ute, vad som är hot och vad som inte är ... hot.

Dagens outfit 15 okt
Blå Jeans och en urläcker limitededitiontröja från svenska supergruppen "The Jam Session"

Vad som är intressant är att baksidan på the Jam Session tröjan innehåller en rad turnedatum, varav ett datum visade sig vara i en replokal. Proberraum = Replokal. Framåt kl 17.00 blev det dags för badminton då jag svidade om till en häftig vintagetröja av EntombeD från ca 1989-1990 som matchades av ett sportigt par adidasbyxor från -92. Entombed tröjan fungerade även utmärkt tillsammans med min kamrats Morbidangelaltarsofmadnesströja Entombed tycker jag är en av sveriges absolut bästa band. De bästa entobedskivorna utan inbärdes ordning är Clandestine, Wolverineblues, To Ride shoot straghit and speak the truth och Left Hand Path. Efter att ramlat 3 gånger och varit helt slut en kvart in i spelet åkte den läckra Vanhelgdkepsen av och mitt svettdrypande hår kletade fast lite matcho på min orakade flåttiga kind och dubbelhaka. Yonexracket och skor från intersport.

Dagens outfit får 15 kilos övervikt av 15 öl 2 påsar chips och en pizza i veckan.


* det nya svarta betyder "häftigt" hippt" " coolt eller trendigt har en ung dam informerat mig om.Peppande kurs!

Fick ett mail från min lärare på konstvetenskapen nyss med en mycket intressant kurs:

"Kursen syftar till att fördjupa kunskaperna om italienskt renässans- och barockmåleri,
relationen original-kopia, tidigmodernt samlande och konstmarknad. Kursen ger vidare
en djupare inblick i det museala arbetets praktik och hur man presenterar konsthistoria
på ett museum. Deltagarna får tillfälle att fördjupa sig i enskilda verk i Nationalmusei
italienska målerisamling. En vecka koncentreras studierna till Nationalmuseum där de
utvalda verken studeras på plats. Där ges även en överblick av med museet som
forskningsinstitution (arkiv, bibliotek) samt föreläsningar av undervisande lärare,
intendenter och konservatorer. Den andra fältveckan reser deltagarna till Rom där
Svenska Institutet fungerar som undervisningsbas för föreläsningar och studier av måleri
och konstsamlingar in situ. Under veckan studeras samlingskontexter och museal
utveckling i relation till enskilda verk och studenterna får möjlighet att se flera av de
original som studieobjekten går tillbaka på."

http://www.hgo.se/utbud/hgo/HKV802/

Håller tummarana för att man får gå den!

Mjölby Porslinsrävsmuseeums kontroversiella nyförvärv har anlänt!

Denna ca 10 cm höga porslinsräv kom idag till Mjölbys i särklass mest betydande museeum för porslinsrävar. Rävens klädsel signalerar engelsk rävjakt, men här är det den liste lille krabaten som bytt roll med jägaren. Är detta möjligtvis ett tecken på att vi människor bör tänka om? Porslinsrävar har precis som alla andra prydnadsartefakter en viss ideologisk laddning och i detta fall är den väldigt explicit. Mjölby porslinsrävsmuseeum är mycket stolta att kunna presentera politiska prydnadsföremål som provocerar, argumenterar, kommenterar, väcker debatt och rör om i porslinsminityrvärlden. Vår ambition är att belysa kontroversiella frågor och skapa debatt och utveckling innom samlarvärlden.


Vatten, värde och vi får den kultur vi förtjänar

I anknytning till det förra inlägget (The Corporation) skulle jag vilja fortsätta en diskussion som tog sin början här. Ma Jolie skriver intressant och insiktsfullt och jag är beredd att hålla med henne i det mesta men skulle vilja fortsätta lite till på ämnet. Huvuddragen är alltså - värdet i ting handlar om tillgång och efterfrågan. Exempel: när det finns vatten är en Caravaggio värd mer än vatten, när vi håller på att törsta ihjäl byter vi gladeligen bort Caravaggio målningen mot vatten. (men vi har kvar upplevelsen av Caravaggion i vårt medvetande). Pengar används förenklat sett som en symbol för arbetad tid, vidarebefordrad kunskap eller liknande.

 

Låt oss göra ett litet tankeexperiment. Tänk dig att du blir erbjuden att delta i ett medicinskt test. Du ska svälja ett piller, det är 100 % riskfritt. Detta piller kommer att totalt radera ut din absolut starkaste/viktigaste kulturella upplevelse, såsom en konsert, en teaterföreställning, upplevelsen i mötet med en bild, en dikt eller en skiva och detta kommer inte på något sätt komma återskapas och du kommer inte veta att det har försvunnit. (Om detta verkar för långsökt tänk dig istället att du varit med om en olycka och minnet försvunnit och du har möjlighet att få ett skadestånd.)

 

Hur mycket pengar skulle du vilja ha i ersättning för detta? Det går givetvis att tänka – ’Ge mig en massa pengar så kan jag göra en massa saker jag inte kunnat göra innan!’, men kan du verkligen verkligen tänka dig att byta bort en överväldigande upplevelse mot pengar?

 

Anders Rydell skriver i tidskriften konstnären (nr 4 vintern 2008/2009) ”att konst på sätt och vis är kapitalismens våta dröm. Det finns inget tak, fantasin sätter gränserna – och ingen älskar den tanken mer än finansvärlden.” det vill säga en vara som i princip kan värderas hur högt som helst då tillgången är ett original och efterfrågan på det kan vara enorm. Svante Beckman, professor vid Tema kultur och samhälle på Linköpings universitet, menar i samma tidskrift att den romantiserade bilden av konstnären är mycket stark i dag, ”[…] konstens äkthet bevisas av de uppoffringar man är beredd att stå ut med”. Konstnärer är, trots sin höga utbildning, i allmänhet väldigt lågavlönade då det sker en överproduktion av konstföremål. Det finns för många kvalificerade konstnärer.

 

Vi får den kultur vi förtjänar.
Samtidigt som vi värderar kulturen väldigt högt (tror jag i alla fall) är vi inte beredda att betala för den varken i ”populär” eller ”fin” form. Men hur värdesätts en företeelse/vara som är oersättlig eller värdelös? (jag tänker då på fallet Caravaggio vs vatten) Är det statens ansvar att se till att vi har kultur, eller är det marknaden som väljer ut den åt oss? Nej jag tror att det är vi själva som kollektivt har ansvar för vår kultur, i större och mindre grupper. Samtidigt tror jag på konstnärslön på samma sätt som på presstöd. Om vi kommersialiserar/marknadsanpassar kulturen tror jag att risken är stor för en likriktning och ensidighet i den såsom jag uppfattar de kommersiella medierna idag. Likriktning och ensidighet är dock inte en slutstation i sig, förr eller senare kommer antagligen en motreaktion då kreativa människor tröttnar och reagerar på ensidigheten. Det är inte den enkelspåriga och trångsynta lynchmobben (läs antagligen helt vanliga svenne rasister som visserligen tycker att grabbarna på pizzan är justa, vars kulturella preferensramar antagligen slutar vid Tomas Ledin och har en bredd från Wallander till Beck) som spyr galla över konsten på diverse kvällstidningars debattforum eget fel att de inte tänker längre än de behöver sträcka sig till tv dosan. Människor måste helt enkelt få verktyg att tolka och förstå kulturella skeenden det vill säga utbildning.  Samtidigt är en statlig inblandning en inblandning av politik hur man än vänder och vrider på det. Ekonomiska eller politiska intressen går inte att ställa utanför kulturen, kulturen är en del av samhället, samhället en del av kulturen. Däremot tycker jag det är viktigt att inte sätta ett likhetstecken mellan kultur och konsumtionskultur och det är här som jag vill återkoppla till tankeexperimentet ovan angående priset på en upplevelse.

 

Konstens värde ligger som jag ser det inte i pengarna utan i upplevelsen/ mötet med verket. Jag tittar inte på en målning, jag upplever den. Denna upplevelse är kopplad till och beroende av kunskap, erfarenhet och fantasi. För att kunna försvara konsten måste man informera om den. Praxis i massmedia, undantag finns såklart, verkar vara att endast rapportera om konst ifall det har ett skandalvärde av något slag (Anna Odell, Muhammedkarikatyrer, Elisabeth Ohlson Wallin, artefakter sålda för miljonbelopp) annars är det frågan om luddiga recensioner (på grund av kritik från undertecknad har dock Corren börjat med faktarutor i anslutning till sina recensioner, det var väl inte riktigt min poäng när kritiken fördes fram men ett steg i rätt riktning åtminstone!). Även om den övergripande samtida kultursmaken inte överensstämmer med vad en del mindre grupper skapar och uppskattar betyder det inte att en framtida generation kommer att ogilla detta. Monet var inte uppskattad av många i början av sin konstnärsbana, samtidigt som lite av den kultur som ansågs vara den bästa då får någon uppmärksamhet idag. Även om vi uppskattar Anna Anka, förnedrings tv och annan soffmatad underhållning så förmodar jag att de flesta föräldrar önskar sina barn ett rikare och mer nyanserat liv än de själva fått. Kultur är inget torrt och dammigt område, det är snarare uppfattningen om kultur som behöver resa sig ur tv soffan, dammas av och aktualiseras i samhället i stort. Konstnärerna är inte ute och cyklar i Narnia utan delar samma värld som alla andra. Jag vill dock inte per automatik ge konstens yttranden rätt i allt den förtar sig, men hur ska en allmänhet som förmodligen ligger 100 år efter konstnärerna i definitionen av konstbegreppet kunna relatera till de yttringar som görs?

/ Mattias Frisk


The Corporation

Indoktrinering är bra om det är rätt sorts indoktrinering sade en mycket god och klok vän häromdagen. Därför vill jag passa på att rekommendera The Corporation, en film som i tre delar behandlar storföretagens roll och formande av såväl verklighetsbild som verklighet. http://www.thecorporation.com/ http://www.youtube.com/watch?v=Pin8fbdGV9Y

RSS 2.0